divendres, 4 de desembre del 2015

LAB # 6. IDENTIFICACIÓ D'UN GAS

QUIN GAS ES FORMA EN AQUESTA REACCIÓ DE NEUTRALITZACIÓ?



Barrejant bicarbonat i vinagre és quelcom que ja havíen fet en algun altre curs...fa aquell efecte "volcà". Ara, podem explicar què passa.


El bicarbonat és una base i el vinagre conté un àcid orgànic, l'àcid acètic. En mesclar-los es dóna una reacció de neutralització i un dels productes és un gas. Això ho sabem perquè veiem bombolles i si mantenim el recipient allà on es produeix la reació tapat amb la mà, doncs notarem una pressió. És un gas que vol escapar. Ara bé, de quin gas es tracta? Una forma d'esbrinar-ho és posar una espelma davant la sortida del gas. I fer suposicions...Així si es tracta de:
- O2 (oxigen) la flama de l'espelma es farà més gran.
- CO2 (diòxid de carboni) la flama s'apagarà
- N2 (nitrogen) o He (Heli) no hi harà cap reacció i simplement veurem que la flama es mou
- H2 (hidrogen) al ser un gas altament inflamable es produirà una petita explosió
- Si dins l'erlenmeyer s'hagués format vapor d'aigua observaríem gotetes d'aigua a les parets del recipient i a la flama no li passaria res.

desprès de fer l'experiment...confirmat! El gas ha de ser CO2!



L'OU QUE BOTA

Vam posar un ou submergit en vinagre. Immediatament es podien observar bombolles que indicaven la formació d'un gas. Quin?





Al cap de dos dies la closca s'havia dissolt. L'ou era tou. La closca d'ou és feta de CaCO3 (carbonat de calci) com les roques calcàries. Tant la closca com les roques poden dissoldre's en àcids. És també una altra reacció de neutralització.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada